0591 - 634 422ma-vr 8:30 - 17:30 | za 09:00 - 16:30

Houtsoorten

Europees vuren

Vuren is afkomstig van de fijnspar. Geen houtsoort is zo multifunctioneel als vuren. Het is een gemakkelijk te bewerken houtsoort, sterk en licht en daardoor prima geschikt om mee te bouwen. Vuren valt onder duurzaamheidsklasse 4 en heeft bescherming nodig tegen de verschillende weersomstandigheden. Wij impregneren onze vuren rabatdelen onder KOMO-keur, waardoor ze een groenige kleur krijgen. Deze verduurzaming weert houtschimmel en houtrot maar biedt nog geen bescherming tegen de zon. Voor UV-bescherming adviseren wij het hout te behandelen met een Beits. Deze gaat haar-scheurtjes tegen zodat het hout een langere levensduur krijgt.

Douglas (Oregon Pine)

De in Nederland groeiende Douglas, ook wel inlands Douglas genoemd, heeft vers gezaagd meestal een licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt tot fraai oranje geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig van kleur. Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde hout zichtbaar zijn. De inlandse Douglas heeft een grove structuur en is behoorlijk sterk. Douglas is daarom voor vele toepassingen geschikt, zowel binnen als buiten. Douglas valt onder duurzaamheidsklasse 3. Het is veel minder gevoelig voor houtschimmels dan vuren- of grenenhout. Douglas is bij ons verkrijgbaar in een schaaldelen uitvoering. U kunt kiezen uit onbetwiste, natuurlijke planken met schors of rechte planken zonder schors.

Lariks

De houtsoort lariks is aan een nieuw leven begonnen. Werd het vroeger in ons land veel gebruikt in de tuin-, water-, scheeps- en mijnbouw, tegenwoordig bouwen we er vloer, kozijnen, trappen, gevelbekleding en houtbouw mee. Lariks is een populaire houtsoort vanwege de duurzame en sterke eigenschappen daarnaast om de fraaie kleur en hout structuur. De natuurlijke duurzaamheid maakt de houtsoort geschikt voor een groot aantal toepassingen. Door de combinatie van hars en een hoog percentage kernhout is lariks niet gevoelig voor houtschimmels. Lariks bevat een duurzaamheidsklasse van 3. Dit betekent dat Lariks geen verdere verduurzaming nodig heeft. Lariks dat enige tijd blootgesteld is aan verschillende weersomstandigheden kleur grijsachtig, wat niets te kort doet aan de levensduur. Door het hout te behandelen met een kleurloze beits kan de originele houtkleur behouden worden. Lariks is in diverse uitvoeringen bij ons verkrijgbaar; bijvoorbeeld 25 mm schaaldelen (gepotdekseld), 18 mm geschaafde rabat delen en fijn bezaagd Zweeds Rabat.

Europees Eiken

Eiken is ongetwijfeld de bekendste Europese houtsoort. Eiken is geel- donkerbruin, sterk, hard en zeer betrouwbaar. Het is tevens tamelijk gemakkelijk verwerkbaar. In vrijwel iedere tak van industrie is het hout toe te passen; scheepswerven, bruggenbouw, meubels, speelgoed, chemische industrie en uiteraard houtbouw. Wij gebruiken inlands Eiken voornamelijk als constructiehout. Het is harder, zwaarder en sterker dan geïmporteerd Eiken. Eiken valt onder de duurzaamheidsklasse 2. Eiken heeft na verwerking geen behandeling nodig en is verkrijgbaar in schaaldelen uitvoering.

Western Red Cedar

Het verse hout van Western Red Cedar kent een waaier aan prachtige kleur variëteiten: lichtbruin, rozebruin, zalmkleurig en chocoladebruin. Het donkere hout komt meestal uit het centrale deel van de stam en het lichter getinte meer van de buitenzijde. In het hout kunnen ook afwisselend donker en licht getinte banen voorkomen. In de kwaliteit is het donkere en lichte hout gelijk. Het hout kenmerkt zicht door een typische cedar geur en een bittere smaak. Western Red cedar bevat geen delen waar zich hars ophoudt, het kan dus als harsvrij worden aanschouwt. Het grote voordeel van Western Red Cedar is dat het zowel machinaal als met de hand zeer makkelijk bewerkbaar is. Red Cedar dat aan daglicht en weer & wind wordt blootgesteld verweert vrij vlot en krijgt een natuurlijke grijsachtige look. Behandeling met Beits kan deze verkleuring voorkomen. Western Red Cedar kenmerkt zich door de goede duurzaamheidsklasse van 2; het hout is niet gevoelig voor schimmels en heeft geen behandeling nodig ten behoeve van verduurzaming.

Dit is Hout & Bouw Wereld

  • De marktleider in exclusieve houtbouw
  • Eigen houtbouw fabriek
  • Elk ontwerp mogelijk door in huis architect
  • Een meedenkende partner
  • 20 jaar markt ervaring

CONTACT EN OFFERTE

Meer weten? Stuur een bericht of bel 0591 – 634 422.

Wij geven altijd binnen één werkdag reactie.

Uw naam

Telefoonnummer

Uw e-mailadres

Opmerkingen

Beste tijd om u te bellen

Voor 12:00Tussen 12:00 – 18:00Tussen 18:00 – 21:00

keurmerken